MITÄ ODOTAMME PENNUNOSTAJALTA
Uusi perheenjäsen, koiranpentu on monilla haaveissa. Toiset ovat miettineet tarkkaan rotua, pohtineet huolella kuka koiran ulkoiluttamisen hoitaa ja millaisia virikkeitä koira tarvitsee. Huolelliset mietiskelijät ovat selvittäneet myös millaista hoitoa koiran turkki tarvitsee ja mitä asioita eläinlääkärin kanssa pitää hoitaa. Kaikki edellämainittu voi tulla yllätyksenä hieman spontaanimmalle koiran hankkijalle. Samoin koiran aiheuttamat kulut voivat olla yllätys monelle pennusta haaveilevalle. Päätimme nyt listata tänne perusasioita tollerinpentujen tarpeista ja muista pennun aiheuttamista kustannuksista sekä siitä mitä me edellytämme pennun ostajilta.
Pentu maksaa 1200 euroa, mutta tämä on kuluissa vasta alkua. Vaikka pentu on eläinlääkärin tarkastama ja sirutettu, tulee ensimmäiset eläinlääkärikäynnit rokotusten takia heti viikoilla 12 ja 16. Silloin hoidetaan kuntoon parvo-, maksatulehdus- ja penikkatautirokotukset. Myös rabiesrokotus on syytä ottaa viikoilla 16-20. Vuoden ikään päästyä on vuorossa terveystutkimukset, jotka maksavat 200-350 euroon paikasta riippuen.
Meille tärkeintä on pentujen terveys ja hyvinvointi ja siksi ehtona
koiran ostamiselle on terveystutkimusten teettäminen silloin kun pentu
täyttää yhden vuoden. Tavoitteenamme on jalostaa terveitä, aktiivisia ja
hyvinvoivia koiria ja siksi pennuilta pitää kuvauttaa kyynärät ja
lonkat sekä tutkia silmät sairauksien varalta. Pentueen molemmilla
vanhemmilla on parhaan luokan kyynärät ja lonkat ja terveet silmät,
mutta aina jotain voi ilmetä ja siksi terveystutkimukset ovat kaupan
ehtona.
Lisäksi edellytämme, että tollerin pennusta tulee rakas perheenjäsen, jonka kanssa ollaan valmiita viettämään aikaa ja touhuamaan yhdessä. Koiraa ei saa jättää yksin yli 8 tunniksi päivässä ja sen ulkoilu, liikunta, haistelu ja seurustelutarpeet pitää täyttää joka päivä. Koiralla pitää olla aina vettä saatavilla ja oma peti / paikka johon se saa mennä rauhassa nukkumaan ja rauhoittumaan. Toivomme myös, että koiraa ei jätetä hoitolaan usean viikon ajaksi lomilla, vaan lomaa vietetään ainakin välillä sellaisissa paikoissa jonne koiran saa ottaa mukaan. Pitkä erossa olo omasta laumasta on koiralle hyvin ahdistavaa.
Uusi perheenjäsen tarvitsee myös ruokaa ja paljon uusia tavaroita: hyvälaatuinen pentumuona, ruoka- ja vesikupit, peti, panta / valjaat, talutushihna, puruluut, lelut yms. eivät tule ihan halvaksi. Mustiin ja Mirriin tai muihin alan liikkeisiin tulee hujahtamaan useita satasia kun käytte hankkimassa pennulle sen tarvitsemia tavaroita.
Pentu on altis tapaturmille ja vahingoille ensimmäisen elinvuotensa aikana, joten suosittelen ehdottomasti vakuutuksen ottamista. Eläinvakuutuksissa on nykyään kovasti vaihtoehtoja ja eroja, joten kannattaa pohtia tarkkaan mitä koiran kanssa aikoo puuhata ja kattaa vakuutusturva harrastuksiin asti. Vakuutus kustantaa 150-400 euroa vuodessa riippuen siitä mitä kaikkea se kattaa. Elli onnistui aikanaan nappaamaan pissatulehduksen, saamaan myrkytyksen ja rikkomaan tassunsa lasinsiruun ensimmäisen elinvuotensa aikana. Eläinlääkärikuluvakuutus maksoi itsensä takaisin reippaasti tuona aikana. Sen jälkeen emme ole tarvinneet eläinlääkärin palveluja kuin rokotuksiin ja nyt pennuttamisen yhteydessä ja olen harkinnut Ellin vakuutuksesta luopumista. Meille jäävälle pennulle otan kyllä ehdottomasti vakuutuksen.
Myös koiran harrastukset maksavat. Suosittelen myös painokkaasti jollekin pentujen peruskurssille osallistumista. Elli suoritti "kiva koirakansalainen" kurssin ja tokon alkeiskurssin, sekä noutajien peruskurssin että taipparikurssin. Yhteensä nämä kurssit tulivat maksamaan noin 400 euroa. Jos tämän lisäksi päättää alkaa harrastamaan koiranäyttelyitä, tokoa, agilityä, vesipelastusta, nomea, rauniokoiratoimintaa tai vaikkapa kouluttaa koirastaan hypokoiran ovat kulut säännöllisiä ja melko suuriakin kun kisoihin ja tapahtumiin matkataan toisille paikkakunnille, jopa ulkomaille.
Kaikkiaan on hyvä varata yllä lueteltuihin pennun menoihin vähintään 1000 euroa ensimmäisen vuoden ajaksi. Se voi kuulostaa paljolta, mutta käytännössä tuo summa ja enemmänkin kuluu kyllä riippuen siitä mitä kaikkea koiran kanssa haluaa puuhata.