PENNUT SYNTYIVÄT

01.10.2017

Ellin synnytys alkoi viime yönä. Ellipsin olo oli kovin levoton jo illalla ja Elli läähätti ja ravasi tyhjentämässä suolta useita kertoja. Juuri ennen keskiyötä limatulppa hulahti ulos ja näkyvät voimakkaat supistukset alkoivat lähes samantien. Ensimmäistä pentua Elli joutui työstämään n. 20 minuuttia ja 348 g painava "PIONEERI" putkahti maailmaan 1.10 klo 00.20. Tyttöpentu oli kovasti eläväinen ja virkeä ja etsiytyi heti nisälle. Vasta koko synnytyksen lopuksi tajusimme, että tämä ensimmäinen tulokas oli se kaikkein pienin, jonka selviytymisen piti olla epävarmaa <3

Pennut läjässä äidin pissatauolla
Pennut läjässä äidin pissatauolla

Seuraavat kaksi pentua syntyivät niin vauhdilla, että kolmikko oli ulkona yhteensä 30 minuutin sisällä. Meille "kätilöille" meinasi tulla kova kiire kun merkkasimme pentuja kynsilakalla (eläinlääkärin ohje) ja punnitsimme talteen syntymäpainoja. Toinen tulokas olikin koko pentueen suurin jäsen, 488g painava tyttö. Hän sai nopesti työnimekseen "KILJUKAULA" koska vastusti todella painokkain kirkaisuin vaa'alle joutumista ja ilmoitti nisältä tippumisesta ja kaikesta kovaan ääneen kiljumalla. Kolmantena saapui joukkion ensimmäinen poika. Hän oli heti aivan tikkana ja taistelijana hamuamassa nisää ja sai siksi työnimen "RAMBO". Hänellä on todella kauniit valkoiset merkit naamassa, hännässä ja jaloissa. Painoa Rambolla oli syntyessään 418g.

Rambo
Rambo

Tässä välissä Elli piti pienen luovan tauon ja lepäsi 45 minuuttia. Sitten syntyi neljäs pentu, oikeutetusti työnimellä "KESKIMMÄINEN". Hän painoi saapuessaan 397g ja oli joukkion viimeinen tyttöpentu. Elli osoittautui loistavaksi äidiksi ja söi istukat ja napanuorat ja nuoli pentunsa pontevasti kuiviksi. Kyllä meille kätilöille tuli ihan tippa linssiin sitä menoa katsellessa.

Väsynyt, mutta onnellinen mamma
Väsynyt, mutta onnellinen mamma

Klo 2.07, noin puoli tuntia keskimmäisen jälkeen saapui joukon seuraava poika. Hän osoittautui pentueen toiseksi pienimmäksi kaveriksi 363 gramman painolla ja oli ainoa joka tuli maailmaan takajalat edellä. Kaikki muut pennut syntyivät pää ja etukäpälät ojossa. Totesimme hänelle kuuluvan työnimeksi "PERÄMIES" syntymätavan perusteella.

Viimeiset kaksi kaveria "MAJAKKA ja PERÄVAUNU" syntyivät vain 12 minuutin erolla ja painoivatkin melkein saman verran 445 g ja 450g. Siksi siis kyseiset taiteilijanimet. Perävaunu syntyi klo 3.20, eli vain kolmessa tunnissa Elli puski maailmaan koko pesueensa. Neljän aikoihin oli kaikki merkattu ja punnittu ja nisille aseteltu ja väsynyt mutta silminnähden huojentunut tuore äiti nukahti lapsukaistensa keskelle.

Ruuhkaa nisillä
Ruuhkaa nisillä

Annoimme Ellin levätä pari tuntia, sitten ohjasimme vastahakoisen mamman lempeän määrätietoisesti tarpeilleen ulos ja pesulle. Tässä vaiheessa myös vaihdoimme synnytyksessä ryönääntyneet alustat pentulaatikkoon ja päästimme tuoreen perheen nauttimaan yhdessäolosta. Nopeasti pennut pääsivät kiinni imemisen tekniikasta ja pentulaatikkoon laskeutui syvä hiljaisuus. Se on todella hyvä merkki, sillä hiljainen pentu on tyytyväinen pentu. Muutaman kerran olemme tässä päivän kuluessa havahtuneet jonkun pennun kiljuntaan ja joka kerta syynä on ollut ajautuminen turvariman alle pois kavereiden seurasta tai jääminen pennun tai Ellin alle puristuksiin. Olemme nostelleet pennut takaisin turvaan näistä tilanteista ja taas on rauha laskeutunut pentulaatikkoon.

Tällä erää tilanne näyttää oikein lupaavalta, mutta pikku pennun elämässä voi tapahtua äkillisiä muutoksia. Pysykää kanavalla, päivitämme pentujen touhuja aina kun ehdimme.